elektronik sigara Квалификација - Page 14
LaTeX
LaTeX - Квалификација PDF Печати Е-пошта
Индекс на артиклот
LaTeX
1. Тврдење
2. Печатени документи
2.1. Составување и средување
2.2. Злата на WYSIWYG
2.3. Структура на документот
2.4. Текстуални едитори
2.5. Способностите на ASCII
2.6. Средувачот
2.7. Да ставиме се на куп
3. Дигитална десеминација
3.1. Едноставни документи
3.2. Комплексни документи
4. Квалификација
5. Празно зборување?
Сите страни

4. Квалификација

Се обидов да и дадам предност на „asii плус уредувач“ алтернативата во однос на текст процесорите. Сепак, ќе признаам, постојат некои видови на документи за кои WYSIWYG текстулантие процесори се природна алатка. Притоа мислам на кратки, ad hoc, документи кои кај кои примарно значење има изгледот наспроти содржината: флаери, постери, покани за забава и слични. Можете истите да ги изарботите и во TeX, но нема да е ефикасно. Стандардните класи на документи во LaTeX (извештај, напис, и т.н.) би ви биле од мала корист. И додека LaTeX е способен да работи автоматски со опсег на фонтови кои би ги сакале во формален текст, тој не е насочен кон „мешање и усогласување“ на весели фонтови кои би ги сакале во понеформална пригода. Логичката структура во тие случаи не потребна: повеќе ве интересира „сурово форматирање“. Сакате да знаете, на пример, ако ја ставам таа линија со фонт 36pt, дали тоа ќе ја бутне последната линија на наредната страна, што не би сакал? Тогаш ви е потребен WYSIWYG.

Ако повеќете од вашата работа со текстови е од овој тип, веројатно веќе одамна сте престанале со читање. Ако повеќето од вашите текстови вклучуваат релативно формални документи, ова квалификација нема влијание на суштинските елемененти на мојата аргументација.

 Последно освежено ( Понеделник, 30 Мај 2011 07:55 )
 

Покренато од Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, ecommerce web hosting. Valid XHTML and CSS.